Goodmayes receives planning consent

STOCKWOOL’S RECENTLY APPROVED LARGE MIXED-USE REGENERATION PROJECT IN LB REDBRIDGE ILLUSTRATES HOW HEIGHT CAN POSITIVELY RELEASE HIGH QUALITY PUBLIC REALM.

Working within the Crossrail Strategic Growth Corridor allowed Stockwool to push height on this high-density mixed-use scheme; this in turn enabled the significant reduction to built footprint, offering an urban solution boasting 60 percent of the site as high quality public realm and landscaping.

This mixed-use scheme provides a significant piece of new townscape within Goodmayes. At the heart of the development, an extensive 25m x 35m new public square becomes a focal point for the local community and seven new residential blocks. The blocks step up to 20 storeys, with positive ground floor activity ensured through carefully curated new uses. These uses include a digital music academy – the first in London – together with a flexible co-working space including childcare and nursery facilities.

The significant landscaping offer delivers a 0.4 Urban Greening factor with 83 new trees proposed across the site. Residential allotments, an Urban Grow room and tenure blind roof top terraces, all combine with the new public square to deliver an exceptional quality resident and public realm.

Sustainability was a key consideration and embedded within the scheme from an early stage. The use of ASHP (air source heat pumps), PV’s and robust building fabrics combine to achieve overall carbon savings of 61%, greatly exceeding the 35% minimum target.

While also providing 568 tenure blind new homes, including 35% affordable, the proposed development will make a significant contribution to the evolving urban fabric of this important development corridor. The scheme is stitched back into both the historic, and the finer grain streetscape context, with an articulation in scale and a legible interpretation of the local palette of brick detailing within the elevational treatment. Sensitive detailing draws inspiration from the local context including Saint Cedd’s Church and the locally listed Al-Ihsaan Academy to add variety and texture to the facades while informing an overall collection of buildings that materially reflect their surroundings.

Working closely with LB Redbridge Officers and the Design Review Panel, and with a comprehensive digital consultation process informing the design development, the design team is delighted with how the urban story and architecture evolved and refined.

Monica Coffey, Partner at Stockwool, said: “The scheme was developed against the backdrop of the national lockdown with all project teams working remotely throughout the design and development stages. The scheme’s success is a testament to the hard work and dedication of the entire design team including those at LB Redbridge, all the consultants and the client team, all of whom impressively adapted to this new way of working without impact on the quality or programme.”

The joint venture client, Hadley Property Group and Clarion Housing Group, were thrilled to achieve unanimous approval within 15 months of site purchase.

  • 01_D22186_EP_Fullres_041220-01

Goodmayes receives planning consent

STOCKWOOL’S RECENTLY APPROVED LARGE MIXED-USE REGENERATION PROJECT IN LB REDBRIDGE ILLUSTRATES HOW HEIGHT CAN POSITIVELY RELEASE HIGH QUALITY PUBLIC REALM.

Working within the Crossrail Strategic Growth Corridor allowed Stockwool to push height on this high-density mixed-use scheme; this in turn enabled the significant reduction to built footprint, offering an urban solution boasting 60 percent of the site as high quality public realm and landscaping.

This mixed-use scheme provides a significant piece of new townscape within Goodmayes. At the heart of the development, an extensive 25m x 35m new public square becomes a focal point for the local community and seven new residential blocks. The blocks step up to 20 storeys, with positive ground floor activity ensured through carefully curated new uses. These uses include a digital music academy – the first in London – together with a flexible co-working space including childcare and nursery facilities.

The significant landscaping offer delivers a 0.4 Urban Greening factor with 83 new trees proposed across the site. Residential allotments, an Urban Grow room and tenure blind roof top terraces, all combine with the new public square to deliver an exceptional quality resident and public realm.

Sustainability was a key consideration and embedded within the scheme from an early stage. The use of ASHP (air source heat pumps), PV’s and robust building fabrics combine to achieve overall carbon savings of 61%, greatly exceeding the 35% minimum target.

While also providing 568 tenure blind new homes, including 35% affordable, the proposed development will make a significant contribution to the evolving urban fabric of this important development corridor. The scheme is stitched back into both the historic, and the finer grain streetscape context, with an articulation in scale and a legible interpretation of the local palette of brick detailing within the elevational treatment. Sensitive detailing draws inspiration from the local context including Saint Cedd’s Church and the locally listed Al-Ihsaan Academy to add variety and texture to the facades while informing an overall collection of buildings that materially reflect their surroundings.

Working closely with LB Redbridge Officers and the Design Review Panel, and with a comprehensive digital consultation process informing the design development, the design team is delighted with how the urban story and architecture evolved and refined.

Monica Coffey, Partner at Stockwool, said: “The scheme was developed against the backdrop of the national lockdown with all project teams working remotely throughout the design and development stages. The scheme’s success is a testament to the hard work and dedication of the entire design team including those at LB Redbridge, all the consultants and the client team, all of whom impressively adapted to this new way of working without impact on the quality or programme.”

The joint venture client, Hadley Property Group and Clarion Housing Group, were thrilled to achieve unanimous approval within 15 months of site purchase.

  • 01_D22186_EP_Fullres_041220-01