GREEN LIGHT FOR CANAL-SIDE REGENERATION SCHEME

The London Borough of Tower Hamlets has given the green light to Copenhagen Place, a canal-side residential scheme that will provide 45 new homes in Limehouse.

 

On the edge of the Limehouse Cut conservation area, our plans to regenerate this 0.14ha old school site mark an existing connection from Limehouse down to the towpath and include a five to seven-storey building set back from the canal to improve access, together with open space and landscaping, cycle parking and disabled car parking.

Echoing the heritage of canal side warehouse architecture with textured red brick and pitched roofs, the scheme combines these elements with concrete wall panels and steel balconies to create a modern aesthetic that is appropriate to the conservation area setting.

The design features a central private courtyard with landscaped areas and a children’s playground, private balconies to all homes and a roof terrace above the five-storey element, which links the major elevations facing the street and the canal. Including a mix of tenures and 14 units of affordable housing, the scheme has active frontages on three sides, most homes with dual aspect and many with floor-to-ceiling glazing providing views of the canal.

Gavin Redfern, Partner at STOCKWOOL said: “The Limehouse Cut is London’s oldest canal and this site is one of the last infill sites which are redefining it as its focus turns from industrial to leisure. We have been pleased to work with our clients on this scheme, which contributes to the unique sense of place in Limehouse and enhances access to the Limehouse Cut itself and the wider network of amenities along it.”

Construction is expected to start in spring 2016, with completion in summer 2017.

  • 2
  • COPENHAGEN PLACE

GREEN LIGHT FOR CANAL-SIDE REGENERATION SCHEME

The London Borough of Tower Hamlets has given the green light to Copenhagen Place, a canal-side residential scheme that will provide 45 new homes in Limehouse.

 

On the edge of the Limehouse Cut conservation area, our plans to regenerate this 0.14ha old school site mark an existing connection from Limehouse down to the towpath and include a five to seven-storey building set back from the canal to improve access, together with open space and landscaping, cycle parking and disabled car parking.

Echoing the heritage of canal side warehouse architecture with textured red brick and pitched roofs, the scheme combines these elements with concrete wall panels and steel balconies to create a modern aesthetic that is appropriate to the conservation area setting.

The design features a central private courtyard with landscaped areas and a children’s playground, private balconies to all homes and a roof terrace above the five-storey element, which links the major elevations facing the street and the canal. Including a mix of tenures and 14 units of affordable housing, the scheme has active frontages on three sides, most homes with dual aspect and many with floor-to-ceiling glazing providing views of the canal.

Gavin Redfern, Partner at STOCKWOOL said: “The Limehouse Cut is London’s oldest canal and this site is one of the last infill sites which are redefining it as its focus turns from industrial to leisure. We have been pleased to work with our clients on this scheme, which contributes to the unique sense of place in Limehouse and enhances access to the Limehouse Cut itself and the wider network of amenities along it.”

Construction is expected to start in spring 2016, with completion in summer 2017.

  • 2
  • COPENHAGEN PLACE