• The Sundial House - Projects - Stockwool
  • The Sundial House - Projects - Stockwool
  • The Sundial House - Projects - Stockwool
  • The Sundial House - Projects - Stockwool

The Sundial House

 
Residential Designing For The Future

The Sundial House, our submission into the EcoHaus competition of the 2014 British Homes Awards, has been designed according to the movement of the sun, the activities of residents and Passive House principles.

The simple open plan layout includes multiple spaces for work, play and relaxation arranged to maximise residents’ enjoyment of natural sunlight. East facing bedrooms allow occupants to wake with the morning sun, whilst the south and west facing living areas are flooded with light throughout the day.

To capitalise on the tranquil setting, the house merges seamlessly with generous terraces and lawns to connect it to a jacuzzi, private boat house, jetty and adjacent lake. Allotments encourage residents to grow their own produce and a reed bed recycles water as well as providing a moat to the plot.

The low tech, high performance home uses a carbon negative timber system with extensive triple glazing to maximise insulation and airtightness. Rooftop photovoltaic panels generate electricity and an efficient mechanical ventilation and heat recovery system ventilates the house and improves air quality, whilst a ground source heat pump provides additional heating for air and water.

Project information
  • Client:
    British Homes Awards
  • Location:
    Rural waterside plot

Recent Projects