• IMG_1520-change 600
  • SW1601_Whitechapel Central_IllustrativeView04 600
  • SW1601_Whitechapel Central_IllustrativeView06_birdseye 600
  • SW1601_Whitechapel Central_IllustrativeView07 web 600

Whitechapel Central

 
Urban design A LANDMARK REGENERATION SCHEME FOR WHITECHAPEL

Whitechapel Central is set to transform the former Safestore facility into a new urban quarter, with 30% of the site dedicated to new public realm. The scheme, which includes a large proportion of family homes alongside 3,300sqm of commercial space and storage facilities for a market, is a fundamental piece of Whitechapel’s vision for regeneration.

Straddling two nearby conservation areas, the design concept focuses on connectivity and permeability, introducing new pedestrianised streets and squares. A number of new ‘character areas’ embed the scheme into its surroundings.

The predominantly brick and reconstituted stone design creates strong street-based frontages to the existing urban context, while a glass and aluminium-clad tower stands at the heart of the scheme, enhancing the future townscape of Whitechapel.

564 new homes – 149 of which will be affordable housing – and commercial space including flexible office space for SMEs, shops, a gym and a cafe sit around a new public square and landscaped walking routes.

Project information
  • Client:
    L&Q
  • Location:
    Whitechapel, E1
  • Planning consent authority:
    LB Tower Hamlets
  • Planning consent:
    2016
  • Scope:
    564 new homes and 3,300sqm of commercial space including flexible office space for SMEs, shops, a gym and a cafe
  • Images:
    AVR Rendering / Stockwool